14:51

Dyniowe cake pops



Bierzesz udział w przyjęciu z okazji Halloween i szukasz inspiracji na niebanalny, ale smaczny deser? Zaskocz wszystkich uczestników, przygotowując dyniowe cake pops. Oryginalne lizaki w takim wydaniu są nie tylko efektowne, ale i smaczne. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Cake pops to prawdziwy hit, który od dłuższego czasu cieszy się ogromną popularnością. Chociaż ich przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż klasyczne brownie, warto poświęcić ten czas. Efekt „wow” gwarantowany – szczególnie, jeśli te ciasteczkowe lizaki będą tematycznie nawiązywały do halloweenowej imprezy.

Dyniowe cake pops – niezbędne narzędzia

Aby przygotować lizaki, będziesz potrzebować kilku akcesoriów. Niezbędne są:

  • plastikowe patyczki do lizaków – najlepiej o długości 15 cm,
  • pomarańczowy barwnik spożywczy do czekolady, np. w żelu,
  • forma do pieczenia babki (możesz też wykorzystać formę, w której pieczesz swoje ulubione ciasto czekoladowe),
  • papier do pieczenia,

Warto także zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy oraz odpowiednią tylkę – przy ich pomocy wykonasz dekoracje, dzięki którym ciasteczkowy lizak będzie przypominał dynię.

Przygotowanie lizaków krok po kroku

Bazą dyniowych cake pops jest ciasto dyniowe, które możesz przyrządzić wg swojego ulubionego przepisu.

Do przygotowania lizaków będziesz potrzebować:

  • 250 g pokruszonego ciasta dyniowego,
  • 60 g serka mascarpone,
  • 70 g dżemu brzoskwiniowego lub dżemu pomarańczowego,
  • 3 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • odrobiny pomarańczowego barwnika spożywczego.

Z powyższych ilości otrzymasz ok. 13 lizaków. Wszystko zależy od tego, jak duże będą dyniowe cake pops.

  1. 50 g czekolady białej rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. W misce umieść pokruszone ciasto dyniowe, serek mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę.
  3. Z powstałej masy uformuj kule o wielkości orzecha włoskiego i odstawiaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na każdej z kulek odciśnij kilka pionowych wgłębień.
  5. Kule wstaw do zamrażalnika na ok. 20-30 minut.
  6. W tym czasie rozpuść pozostałą ilość czekolady białej w kąpieli wodnej.
  7. Do czekolady dodaj odrobinę pomarańczowego barwnika. Wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
  8. Patyczki do lizaków maczaj w czekoladzie, a następnie wbij w ciasteczkowe kule.
  9. Lizaki wstaw do zamrażalnika na ok. 20 minut.
  10. Schłodzone cake pops maczaj w czekoladzie, a nadmiar polewy strzepnij (np. stukając patyczkiem po krawędź kubka).
  11. Pomarańczowe lizaki wstaw do lodówki – do całkowitego stężenia czekolady.

Aby cake pops bardziej przypominały dynie, możesz udekorować je listkami z masy cukrowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Moje to!!!
Nie zgadzam się na publikację moich treści i zdjęć na innych stronach bądż środkach masowego przekazu bez mojej wiedzy i zgody. Monika
Copyright © 2016 Dzięgielowska.pl , Blogger