14:20

Poznaj owoc doskonały - awokado: właściwości

 


Jeden z nas nie może się oderwać od jedzenia tego owocu, innemu natomiast, nie odpowiada ten trudny do określenia smak. O czym mowa? Oczywiście o awokado, które dzięki swoim zdrowotnym właściwościom, staje się owocem coraz bardziej docenianym także w polskich domach.


Opierając się na liczbach


Na samym początku, należy zaznaczyć, że awokado jest owocem kalorycznym, ponieważ w 100 g produktu, znajdziemy 160 kcal. Nie oznacza to jednak, że trzeba go unikać przy odchudzaniu. Niekoniecznie! Należy je jedynie jeść z umiarem, a może nawet pomóc przy procesie redukcji masy ciała. Odwołując się jednak do wartości odżywczych, awokado zawiera ok. 13-24% tłuszczu, ok. 2% białka i niewiele węglowodanów, bo ok. 0,8-4,8%. Przez dużą zawartość wody, która stanowi ok. 68% objętości, awokado staje się owocem bardzo mięsistym, gdyż w aż ok. 78%. Znajdziemy w nim witaminy A,B,C,K, E, kwas foliowy, potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo. Nie znajdziemy w nim ponadto złego cholesterolu, a ten dobry.

Na jakie choroby?


Jedzenie owocu pochodzącego zza oceanu, pomaga w regeneracji i odbudowie organizmu, dlatego właściwości awokado są takie szerokie. Polecane jest przy chorobach nowotworowych, a przy walce z ostrą białaczką szpikową, potwierdzone jest jego lecznicze działanie. Lipid, pomagający w walce z tym nowotworem, ma mieć zastosowanie dużo szersze niż w onkologii. Działanie zapobiegające lub odwracające insulinoodporność, pozwala na pomoc w profilaktyce lub walce z cukrzycą typu 2. Wybór awokado, będzie korzystny także osobom chorującym na miażdżycę, gdyż owoc ten, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Spożywanie tego zielonego z zewnątrz owocu, pomocne będzie organizmowi również przy wchłanianiu prowitaminy A. Badania wykazują ponadto, że składniki zawarte w awokado, spowalniają proces starzenia się.

Awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Coraz większy popyt na nie, zachęca rolników do zwiększania swoich upraw. Awokado można używać w kuchni jako dodatek do potraw albo jeść na surowo. Korzystajmy z darów natury!

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Moje to!!!
Nie zgadzam się na publikację moich treści i zdjęć na innych stronach bądż środkach masowego przekazu bez mojej wiedzy i zgody. Monika
Copyright © 2016 Dzięgielowska.pl , Blogger