11:15

Domowy sos słodko- kwaśny


Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszny, pikantny domowy sos słodko- kwaśny. Przepis dostałam od koleżanki, wczoraj robiłam i…. jest obłędny! Te sklepowe się nie umywają. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy. Zostawiam Wam przepis i smacznego!!! Z tej porcji wychodzi  15 słoików 300 ml.

 Składniki:

3 kg pomidorów
3 papryki czerwone
1 kg cebuli
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka przyprawy w proszku (vegeta, kucharek etc.)
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę, cebule również kroimy w kostkę. Solimy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (zostaw syrop na później) oraz paprykę a także odcedzoną kukurydzę i resztę składników- przyprawy- bez mąki ziemniaczanej.  Gotujemy to jeszcze przez pół godziny. Następnie dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z syropem z ananasa, wlewamy to do wywaru. Gotujemy to jeszcze przez 5 minut, mieszając.
Gorące nakładamy do słoików. Ja pasteryzowałam to jeszcze 10 minut.


Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, zrobicie i pochwalicie się tym w komentarzach 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Moje to!!!

Nie zgadzam się na publikację moich treści i zdjęć na innych stronach bądż środkach masowego przekazu bez mojej wiedzy i zgody. Monika
Copyright © 2016 Dzięgielowska.pl , Blogger