14:48

Super żywność z Polski - czyli najzdrowsze polskie produkty


Super żywnością nazywamy grupę najzdrowszych pokarmów roślinnych na świecie, które są świetnym źródłem najważniejszych składników odżywczych, jak witaminy i minerały, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

W Polsce super żywność nadal nie jest zbyt popularna, dopiero zaczyna robić karierę. Niewielka popularność super żywności w Polsce wynika z tego, że zdecydowana większość warzyw i owoców z tej kategorii, to produkty nie występujące naturalnie w Europie – trzeba je więc importować, często z dalekich rejonów świata, co jest kosztowne i słabo opłacalne (szczególnie na rynku o niskim popycie – jak Polska). Choć znalezienie w polskich sklepach większości z super produktów może być sporym problemem, to jednak co najmniej kilkanaście z nich jest uprawianych w Europie (w tym w Polsce), a więc są powszechnie dostępne, oraz w miarę tanie – choć znane są wszystkim, gdyż spożywa się je od wieków, to mało kto wie o ich rzeczywistych wartościach zdrowotnych.

Do najbardziej popularnych na świecie warzyw i owoców, znajdujących się na liście super żywności, zalicza się m.in. aloes, amarantus, awokado, jagody acai i jagody goji, macę, nasiona kakaowca, quinoę, czyli komosę ryżową, spirulinę, oraz trawę pszeniczną – pełna lista obejmuje kilkadziesiąt pozycji. Natomiast do tych powszechnie występujących w Polsce, zalicza się m.in. brokuły, czosnek, jajka, jarmuż, kaszę jaglaną, kiszoną kapustę, miód, olej lniany, orzechy włoskie, oraz ryby morskie (kolejność alfabetyczna).

Brokuły


Brokuły, zwane też kapustą szparagową i zielonym kalafiorem, należą do najbardziej wartościowych warzyw na naszych stołach, a w porównaniu do swojego krewniaka, czyli kalafiora, są o wiele delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze – te niezwykle niskokaloryczne i zarazem wyjątkowo sycące warzywa, są bogate w białko i błonnik pokarmowy, oraz przeciwutleniacze, wiele witamin i wszystkie niezbędne dla organizmu minerały. Brokuły są niezwykle bogate w witaminę C (w 100 g tego warzywa jest aż 149 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) i witaminę K (127 proc. dziennego zapotrzebowania), a także w spore ilości witaminy A i kwasu foliowego, a w mniejszych ilościach również w witaminy: z grupy B, E, PP (niacynę) i kwas pantotenowy, oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 100 g brokuł dostarcza jedynie około 35 kcal.

Brokuły, dzięki dużej zawartości beta-karotenu i witaminy C, oraz kilku innych mniej znanych przeciwutleniaczy (szczególnie sulforafanu), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego, oraz spowalniają starzenie się organizmu. Dzięki niezwykłemu bogactwu witaminy C, brokuły świetnie wzmacniają odporność organizmu, a dzięki ogromnej ilości witaminy K, pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi i wchłanianie wapnia. Brokuły są także wyjątkowo bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – pobudza także procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Ponadto, brokuły świetnie wzmacniają stawy, oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania – obniżają bowiem w organizmie poziomu kortyzolu – są więc szczególnie polecane sportowcom i kulturystom.

Czosnek


Czosnek, wykorzystywany od wieków jako naturalny antybiotyk, ma znakomite właściwości wzmacniające odporność organizmu i wyjątkowo skuteczne działanie bakteriobójcze – potwierdzono, że ma największą skuteczność działania spośród wszystkich roślin leczniczych na świecie, a najnowsze badania sugerują, że jego skuteczność w niszczeniu bakterii zdecydowanie przewyższa popularne antybiotyki. Wszystko to dzięki ponad stu chemicznie czynnym związkom, ochraniających i wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można powiedzieć, że czosnek jest łatwo dostępnym, tanim, a przede wszystkim wyjątkowo skutecznym lekarstwem na wiele chorób i dolegliwości. Czosnek pomaga m.in. w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, czyli bólu gardła, grypy i przeziębienia, oraz zapalenia płuc i oskrzeli. Czosnek ma także bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, poprawiając trawienie, wchłanianie i przyswajanie pokarmów, usprawniając pracę jelit, oraz poprawiając funkcjonowanie trzustki i wątroby.

Czosnek jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, ale w związku z tym, że jest wykorzystywany wyłącznie jako dodatek do potraw i to w niewielkich ilościach, to obecne w nim witaminy i minerały nie mają większego wpływu na organizm – nie ma to jednak znaczenia, gdyż to nie one odpowiadają za jego zdrowotne właściwości, a przeciwutleniacze i inne związki. Czosnek jest drugim najbogatszym w przeciwutleniacze warzywem na świecie (obok jarmużu i szpinaku), które jak już wspomniano (przy omawianiu brokułów), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami.

Jajka


Zarówno lekarze, jak i dietetycy od wielu lat ostrzegają o szkodliwym wpływie jajek na serce i układ krążenia, głównie ze względu na obecny w nich cholesterol, obwiniany za wywoływanie szeregu chorób, w tym miażdżycy – prawda jest jednak taka, że jajka jedzone w rozsądnych ilościach, w przypadku zdecydowanej większości osób mają znikomy wpływ na układ krwionośny, co jest zasługą obecnej w jajkach lecytyny, związku, który neutralizuje szkodliwy wpływ cholesterolu na układ krwionośny. Jajka są nie tylko zdrowe, ale i bardzo odżywcze, są bowiem wyjątkowo bogate w najważniejsze dla organizmu składniki odżywcze, niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania, czyli pełnowartościowe białko (najlepiej przyswajalne spośród wszystkich produktów spożywczych na świecie) i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy (szczególnie A i D, oraz te z grupy B) i minerały (szczególnie fosfor i selen), a także przeciwutleniacze.

Jajka są przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez organizm białka, tzw. białka wzorcowego, zawierającego wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (aminokwasy egzogenne), których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a które są potrzebne do prawidłowego wykorzystania białka w organizmie – białko obecne w jajkach jest tak idealne, że WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów we wszystkich produktach żywnościowych. Dzięki obecności m.in. wszystkich aminokwasów, przyswajalność białka w jajkach jest wyjątkowo wysoka i wynosi aż 94 proc., czyli więcej, niż białka w mleku, czy w mięsie.

Jajka to także źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego (m.in. obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom, szczególnie miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności.

Jarmuż


Jarmuż, podobnie jak brokuły i brukselka należy do rodziny kapustnych, jednak jest zdecydowanie mniej popularny od swoich krewniaków – jednak nie wiadomo dlaczego, gdyż jest on najbogatszą w witaminy i minerały rośliną na świecie, a przy tym charakteryzuje się wyrazistym smakiem i kulinarną uniwersalnością, a w dodatku jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Jarmuż jest niewyobrażalnie bogaty w witaminę K, bowiem w 100 g tego warzywa jest aż 1021 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę – w ogromnych ilościach występuje w nim także witamina A (aż 308 proc. dziennego zapotrzebowania) i witamina C (aż 200 proc. dziennego zapotrzebowania). Jarmuż jest również bogaty w spore ilości witaminy B6, oraz manganu (39 proc. dziennego zapotrzebowania), miedzi, potasu i wapnia (najwięcej wśród warzyw), a w mniejszych ilościach także w witaminy: z grupy B, PP (niacynę) i kwas foliowy, oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, selen, sód i żelazo, a ponadto w białko i spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. 100 g jarmużu dostarcza jedynie 50 kcal.

Jarmuż jest najbogatszym w przeciwutleniacze warzywem na świecie (obok czosnku i szpinaku), które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość.

Jarmuż jest także świetnym źródłem wszystkich najważniejszych witamin i minerałów, w szczególności witamin A, C i K. Jarmuż jest najbogatszą w witaminę K rośliną na świecie, witaminę, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i wykazuje silne działanie przeciwkrwotoczne, oraz jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości, gdyż wpływa na wchłanianie wapnia. Jarmuż jest także jednym z najbogatszych na świecie źródeł witaminy A, nazywanej witaminą młodości – jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry, oraz ma wyjątkowo pozytywny wpływ na oczy, poprawiając wzrok i chroniąc oczy przed chorobami związanymi ze starzeniem się (szczególnie przed tzw. kurzą ślepotą). Jarmuż to ponadto rewelacyjne źródło witaminy C, która słynie przede wszystkim z właściwości wzmacniających odporność organizmu, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, oraz innych chorób górnych dróg oddechowych – witamina C, podobnie jak witamina A, jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.

Kasza jaglana


Kasza jaglana, przyrządzana z nasion prosa, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych potraw na świecie, a ze względu na największe wartości odżywcze ze wszystkich popularnych kasz, nazywana jest „królową kasz”. W odróżnieniu od wielu innych produktów roślinnych, kasza jaglana jest wyjątkowo niedoceniana, a to duży błąd, gdyż ma sporo składników odżywczych i pokarmowych, w tym błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnego białka, oraz witamin i minerałów, a przy tym pozbawiona jest obciążającego system trawienny glutenu – jest ponadto lekkostrawna, oraz jako jedyna kasza, jest także zasadotwórcza, co oznacza, że ma korzystny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Kasza jaglana pozwala utrzymać optymalne pH organizmu, neutralizując i usuwając z organizmu toksyny powstałe ze spożywania zakwaszających produktów, takich jak jajka, kasza jęczmienna, makarony, mięso wieprzowe i wołowe, płatki owsiane, czy ryż. Jest to o tyle istotne, gdyż zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa może mieć przykre konsekwencje dla organizmu, bowiem może dorowadzić do kwasicy i zasadowicy, chorób które wywołują szereg dolegliwości, takich jak bóle i zawroty głowy, niestrawność, nudności, czy osłabienie fizyczne.

Kasza jaglana to źródło witamin: z grupy B, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu i żelaza – szczególnie manganu. Kasza jaglana jest nie tylko bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego, ale co najważniejsze, posiada wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (aminokwasy egzogenne), których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a które są konieczne do prawidłowej produkcji białka w organizmie. Ponadto, zawiera węglowodany w postaci złożonej, czyli bardzo przyjaznej dla organizmu – powoli uwalniając się do krwi podczas trawienia zapewniają organizmowi stały dopływ energii.

Kiszona kapusta


Kiszona kapusta uważana jest za skarb medycyny, przede wszystkim z powodu swoich unikalnych właściwości zdrowotnych i zawartości tzw. „dobrych bakterii”, czyli naturalnych probiotyków, podnoszących ogólną odporność organizmu i poprawiających trawienie, oraz zapobiegających wzdęciom i zapobiegających zaparciom – ponadto, kiszona kapusta naturalnie zwiększa odporność, doskonale oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji (sok z kiszonej kapusty), poprawia florę bakteryjną, oraz reguluje temperaturę ciała, a także sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych, szczególnie przewodu pokarmowego.

Zdrowotne właściwości kiszonej kapusty znano już w starożytności – starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów i wątroby, oraz choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, a także bezsenność. Swoje zdrowotne i lecznicze właściwości zawdzięcza (oprócz dobrym bakteriom) m.in. zawartości witamin: C (24 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g) i K, oraz minerałów: manganu, miedzi, potasu, sodu i żelaza, a także beta-karotenu i przeciwutleniaczom. Należy dodać, że jest to produkt wyjątkowo niskokaloryczny – 100 g kiszonej kapusty dostarcza zaledwie 16 kcal.

Miód


Miód, czyli płynne złoto, dzięki swoim leczniczym i odżywczym właściwościom, cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie i to od tysięcy lat – uważa się, że jest źródłem długowieczności i dobrego zdrowia. Miód to nie tylko słodszy, wartościowszy i przede wszystkim zdrowszy zamiennik powszechnie stosowanego cukru, ale także remedium na wiele chorób i dolegliwości – przede wszystkim podnosi odporność organizmu i przyśpiesza rekonwalescencję, oraz ma korzystny wpływ na układ krwionośny, oddechowy i trawienny. Ponadto posiada właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, odnawiające, oczyszczające i przeciwzapalne – lecznice działanie miodu i jego substancji czynnych zostało potwierdzone licznymi badaniami. O dobroczynnych właściwościach miodu, decyduje różnorodność i odpowiednie połączenie wszystkich jego składników. Miód składa się głównie z węglowodanów, a właściwie cukrów prostych, czyli fruktozy, glukozy i maltozy, natomiast w niewielkich ilościach występuje w nim cała masa innych substancji, m.in. witaminy: z grupy B i kwas pantotenowy, oraz minerały: cynk, mangan, miedź, potas, selen i żelazo, a także enzymy, flawonoidy, hormony, oraz substancje bakteriobójcze.

Miód ma przede wszystkim korzystny wpływ na serce i układ krążenia (poprawia wydolność serca, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poprawia krążenie, oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny), oraz układ oddechowy (jest pomocny w bólu i stanach zapalnych gardła, chrypce, kaszlu, oraz zapaleniu oskrzeli) i układ trawienny (szczególnie na drogi żółciowe i wątrobę, m.in. pomaga w detoksykacji, chroniąc wątrobę przed działaniem szkodliwych dla niej substancji).


Olej lniany


Olej lniany znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości już od starożytności – polecany był wtedy m.in. przez praojca medycyny Hipokratesa, a w czasach współczesnych przez Mahatma Gandhi’ego, który twierdził, że „gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem” – natomiast obecnie polecany jest przez naukowców, których badania w pełni potwierdzają wartość zdrowotną nasion lnu, czyli siemienia lnianego. Największą zaletą nasion lnu jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6 i to w prawie idealnych proporcjach – jest to o tyle istotne, gdyż stosunek kwasów omega-3 do omega-6 wpływa na ich właściwości zdrowotne – we właściwych proporcjach (tak jak w przypadku oleju lnianego), kwasy te wpływają na zdrowie wyjątkowo pozytywnie, natomiast w przypadku znacznej przewagi kwasów omega-6 na omega-3, może się to odbijać się na długości życia i ogólnym stanie zdrowia. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wchodzącego w skład oleju lnianego mają wyjątkowo pozytywny wpływ na serce i układ krążenia (szczególnie gdy są spożywane we właściwych proporcjach) – przede wszystkim obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a jednocześnie podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), dzięki czemu istotnie zmniejszają ryzyko rozwinięcia się miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Olej lniany to także świetne źródło witaminy E, która ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed starzeniem się (ma zbawienne działanie na skórę i urodę), oraz działa przeciwnowotworowo i przeciwzakrzepowo (zapobiega rozwojowi miażdżycy), a także zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.

Ze względu na niezwykłe bogactwo dobroczynnych substancji, poza swoim tradycyjnym przeznaczeniem kulinarnym, olej lniany jest także preparatem o niezwykle szerokim zastosowaniu zdrowotnym – m.in. wspomaga profilaktykę i leczenie chorób układu krążenia i nadciśnienia, oraz pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w przewlekłych stanach zapalnych jelit, a ponadto łagodzi skutki chronicznych zaparć. Olej ten jest dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o sylwetkę i odchudzających się, bowiem poprawia spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu.

Należy zaznaczyć, że olej lniany powinien być spożywany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek, sosów, czy gotowanych jarzyn i innych potraw – nie powinno się go podgrzewać, ani na nim smażyć, gdyż w wyniku obróbki termicznej traci sporą część swoich cennych składników – szkodzi mu także ekspozycja na światło, zatem powinien być przechowany w ciemnym i chłodnym miejscu.

Orzechy włoskie


Orzechy włoskie, dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i wysokowartościowego białka, powinny stać się niezbędnym elementem każdej codziennej diety. Ta pożywna przekąska, ceniona jest nie tylko za bogactwo antyoksydantów, białka i zdrowych tłuszczy, ale także za mnogość składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – regularna dawka tak wielu wartościowych składników, ma wyjątkowo pozytywny wpływ na organizm, a przede wszystkim na mózg i serce.

Orzechy włoskie składają się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy, w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, oraz wysokowartościowego białka. Są one źródłem wielu witamin: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza (w największych ilościach: fosforu, magnezu, miedzi i manganu). Jest w nich również mnóstwo białka, oraz spora dawka błonnika pokarmowego – w odróżnieniu od białka, którego niedobry zdarzają się rzadko, błonnik często jest dostarczany do organizmu w niewystarczających ilościach. Wzbogacenie codziennej diety w orzechy włoskie pozwala uzupełnić niewielkie niedobory błonnika, substancji, która choć nie jest trawiona, ani wchłaniana przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu.

Orzechy włoskie to przede wszystkim bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym w kwasów omega-3, które jak już wspomniano (przy omawianiu jajek), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy włoskie są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które jak już wspomniano (przy omawianiu jarmużu), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami.

Ryby morskie


Ryby morskie, dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy, uważane są za jedne z najzdrowszych produktów na świecie – w odróżnieniu od ryb słodkowodnych, ryby morskie są bardziej tłuste, a im bardziej są tłuste, tym więcej dostarczają drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3 i rozpuszczonych w nim witamin. Ryby morskie cenione są nie tylko za niezwykłe bogactwo tłuszczy nienasyconych, ale również za wyjątkowe wartości odżywcze, oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lekarze i dietetycy są zgodni, że w związku z wyjątkowymi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi ryb morskich, należy je jeść najczęściej, jak to możliwe.

Ryby morskie dostarczają m.in. spore ilości witamin: A, z grupy B, D, E, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu i żelaza, a także spore ilości wartościowego białka. Ryby morskie to jednak przede wszystkim niezwykłe bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które jak już wspomniano (przy omawianiu jajek), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności.

Przeczytaj również artykuły pt. najzdrowsze warzywa oraz najzdrowsze owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Moje to!!!
Nie zgadzam się na publikację moich treści i zdjęć na innych stronach bądż środkach masowego przekazu bez mojej wiedzy i zgody. Monika
Copyright © 2016 Dzięgielowska.pl , Blogger