12:00

O babce, która zniknęła...

Dziś o babce, która okazała się nie-babką  i znikła w tajemniczych okolicznościach;p
Ale do rzeczy.
W ramach współpracy z Agencją CREDO PR otrzymałam Babkę cytrynowa, produkcji Majonezów Kętrzyn.
Lubimy babki, więc się nawet ucieszyłam :)

Szybko więc przystąpiłam do dzieła. Może trzeba było poczekać i najpierw pomyśleć ;p

Co o babce pisze producent:
Babka cytrynowa to chyba jedna z najbardziej znanych i popularnych babek. Ciasto ma przyjemny cytrynowy zapach, który dodatkowo możemy wzmocnić poprzez polanie go lukrem i posypanie drobinami kandyzowanej skórki z cytryny. Zabieg taki sprawi, że nasze ciasto do popołudniowej kawy będzie miało wyjątkowy i orzeźwiający smak.

Przygotowanie:
Składniki:
1 opakowanie Babki o smaku cytrynowym Majonezy Kętrzyn;
2 jajka;
1/2 szkl. wody
7 łyżek oleju.
Wykonanie:
Dość proste- wsypać wszystkie składniki, łącznie z Babkowym proszkiem i miksować na najszybszych obrotach ok. 5 minut. Następnie wylać do formy i piec ok. 45 min. a 180 stopniach.

Moja opinia:
Dokładnie tak zrobiłam, jednak widać wybrałam za
dużą formę i wyszedł mi bardzo cienki placek (jakieś 3-4cm)
Pomyślałam sobie, że pójdę do sklepu, kupię śmietankę 30% i galaretki i zrobię na jej bazie ciasto, jak to Marcin mówi "galaretkowate". No i poszłam. Zostawiłam dzieci z ojcem.
Wróciłam, zaczęłam przygotowywać składniki i naczynia, gdy coś mnie tknęło i popatrzyłam na miejsce, gdzie powinno leżeć ciasto.
O matko i córko!
Został mały trójkącik.
Szybko go porwałam, bo przecież musiałam opisać smak.
No i po cieście, nawet fotki nie zrobiłam.
No co, dzieci chciały "trójkąt" (tak mówią, na ciasta, które piekę w tortownicy i kroję im potem w trójkąty). Tatuś jest dobry i dzieciom da wszystko, to im dał (ja sobie upiekę potem biszkopt przecież). Przy okazji spróbował i on i tak sobie jedli w trójkę, aż już więcej nie dali razy i tym szczęśliwym sposobem ostał się ostatni kawałek, który miałam okazję skosztować.
I co? Pyszny był! Nie czuć było żadnego kwaśnego cytrynowego smaku, lecz delikatny posmak. Ciasto było miękkie i rozpływało się w ustach.
Nie mam pojęcia jak to jest z dostępnością tych produktów w mojej okolicy, jednak doszłam do wniosku, że pójdę na łatwiznę i na Wielkanoc strzelę sobie taką właśnie szybką babkę.
Tylko...
Kupię dwa opakowania i zrobię w specjalnej wielkanocnej "babkowej" formie.
A Wam polecam babkę, tylko trzeba ją robić w formie adekwatnej do ilości proszku w opakowaniu Banki o smaku cytrynowym Majonezy Kętrzyn.


Spodobał Ci się mój post? Bądź na bieżąco- polub wariatów na Facebooku PODPIS

21 komentarzy:

  1. Też miałam to babkę i też znikła tak samo szybo jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i znowu to burczenie w brzuszku pysznosci. Musze sie wziasc za plany co bede piec :) i mam ochote na babeczke

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię babki, cytrynowa to jedna z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. oo coraz bliżej święta!! najbardziej kocham babkę gotowaną :D

    OdpowiedzUsuń
  5. hahaha, jak przeczytałam tytuł posta, to myślałam, że Teściowa zrobiła Ci przyjemność i zniknęła ;) hehehe

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię swoją z glazurą cytrynową, ale te torebkowe też mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. również miałam tą babkę i znikła w mgnieniu oka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się szykuję do zrobienia takiej babeczki :)
    obserwuję i zapraszam w wolnej chwili do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. cytrynowej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomimo, że efektu końcowego niesfotkowałas... to i tak wielkiego smaka mi narobiłaś :o)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie babeczki :) pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna musiała być ta znikająca babka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też szybko zniknęła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie widziałam u siebie nigdzie tej babki, a szczerze mówiąc zrobiłabym ją z wielką chęcią, bo małż uwielbia takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie! Aż ślinka leci, szczególnie, że ja na diecie bez białkowej. ;(

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam cytrynową babkę...jest smaczna. Pozdrawiam:)

    http://madame-katharine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam babki cytrynowe! Nie dziwię się, że zniknęła :P

    OdpowiedzUsuń

Moje to!!!

Nie zgadzam się na publikację moich treści i zdjęć na innych stronach bądż środkach masowego przekazu bez mojej wiedzy i zgody. Monika
Copyright © 2016 Dzięgielowska.pl , Blogger